Påsketips fra Norli

Norli Bokhandel tipser om spennende krimbøker og morsomme spill til påsken, for hele familien!

PÅSKEKRIM

Hvorfor leser vi så mye krim til påske?
Når vi har fri og ferie vil vi gjerne underholdes – og en dasj med nervepirrende spenning er perfekt i så måte. Krim selger året rundt, men får et oppsving til påske. Enten du leser i påskesolen på fjellet eller i sofakroken - om mord, mysterier, etterforskningsteam eller privatetterforskere. Det er lite som slår følelsen av å åpne neste bok i en krimserie du følger, og du bare kan koble helt ut.

Hvorfor står krim så sterkt i Norge?
Selv om krimlitteraturen står sterkt i hele Skandinavia – så er påskekrim et særnorsk fenomen. Det sies at et kreativt reklamestunt i 1923 har vært en medvirkende årsak til at krimbøker har fått en selvsagt plass i den norske påsken. Forfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie skrev en kriminalroman under pseudonymet Jonathan Jerv. Palmelørdag kjørte Gyldendal forlag en stor reklamekampanje med bokens tittel «Bergenstoget plyndret i natt» i store bokstaver. Stuntet var så vellykket at mange ikke skjønte at dette faktisk var tittelen på en kriminalroman. De trodde at toget var robbet. Etter dette ble det vanlig å lansere krimbøker til påsken.

Hvilke krimtitler er de mest aktuelle til årets påske?
I år har Norli valgt å satse stort på Camilla Gräbe, en av Skandinavias kanskje fremste krimforfattere. Hun ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim i 2018 og Svenska Deckarakademin har kåret «Skyggejegeren» til Sveriges beste krim i 2019. «Skyggejegeren» er den fjerde boka i hennes frittstående serie «Jentene og mørket». Dette er krim som griper deg fra første side. Drivende godt skrevet og med et sosialt og politisk aspekt som gjør det til mer enn ren underholdning. Handlingen i boken utspiller seg i fire tidsperioder, beskrevet gjennom øynene til fire forskjellige politikvinner. PÅSKEBONUS: Bok 1 og 2 i serien får du nå hos Norli til kun 99,- pr stk!

Vårens desidert største krimsuksess er Alex Michaelides perfekte psykologiske thriller, «Den tause pasienten». «Dette er rent gull» skrev VG og trillet terningkast 6. Boken har ligget på bestselgertoppen siden den kom tidlig i januar. Den har et finurlig plott og en forbløffende og frydefull tvist på slutten som vil glede enhver krimelsker. 

Ønsker du å prøve deg på noe forfriskende og annerledes kan vi anbefale Nigerianske Oyinkan Braithwaites «Min søster er seriemorder». En makaber og humoristisk psykologisk thriller om to søstre. Den eldste av dem har lang erfaring med å vaske opp blodsøl etter lillesøster, som ikke bare er smellvakker, men også psykopat. «Knivskarpt og fandenivoldsk» skriver Dagbladet, og triller en 5-er på terningen. 

Det er kommet ny bok i flere populære krimserier. Bla Bernard Miniers «Natt», som er den fjerde bok om Martin Servaz. Denne gangen må den franske kriminalinspektøren samarbeide med en norsk betjent om et mord begått på en oljeplattform i Nordsjøen.  Ellers har det kommet en fjerde bok om den traumatiserte krigsveteranen Nies Oxen, av Jens Henrik Jensen. Dansk krims nye stjerneskudd. Boken heter «Lupus».  

Krim er superpopulært også for yngre lesere. 
Som alltid er det Jørn Lier Horst som topper listene for barn – og som blir påskens vinner. Den siste boken i serien heter «Operasjon Lurifaks». Ønskes det litt ekstra detektivmagi og ro i bilen til påskefjellet kan det nye aktivitetsheftet «Lurifaksmysteriene. 109 detektivoppgaver» være smart å få med seg. 
Tiril, Oliver og Oliver og hunden Åtto er barnas desiderte favoritter – og ungene elsker å lese om hvordan de klarer å løse det ene mysteriet etter det andre. Til påske har vi «Operasjon Påskelilje» på tilbud til kun 79,-

Når barna har vokst fra Detektivbyrå nr 2, er «Clue» en spennende serie for barn fra rundt 10 år. I likhet med klassiske serier som Hardy-guttene og Fem-serien har CLUE-serien flere ungdommer som hovedpersoner. «Clue» er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte, men i tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. PåskeBONUS: Clue nr 1: «Salamandergåten» får du til kun 79,-

Men det er flere detektivserier for lesehestene: Arne Svingen har allerede kommet med 2 bøker om Agent Elvin Griff; som har gått på en topphemmelig agentskole hele livet, og er trent opp til å bli den perfekte agent. Dette er gjennomillustrerte og spennende bøker for barn 8 +. Nå er bok nr 3 «Flukten til sirkuset» på vei ut i butikkene – denne gangen på flukt sammen med Lydia

Krimsjangeren er også godt ivaretatt for de aller yngste: Lars Mæhle skriver serien Barnehagekrim – hverdagsmysterier fra Kråkeslottet barnehage. Varme, trivelige og litt spennende for de aller minste. Ny i år: «Hvor er krabbene», og på tilbud til kun 79,-: «Hvor er billettene».

I aldersgruppen 6+ er blir vi nå kjent med Dyrehagedetektivene, hvor bok nr 4: «Tigertrøbbel» akkurat er sluppet. Dette er fargerike og spennende bøker om Hanna og Theo som hjelper truede dyrearter i trøbbel. Mona Grive Norman er forfatteren og ideskaperen til denne serien om utrydningstruede dyr du finner i dyrehagen.

 

SPILL TIL PÅSKE

Hvorfor er spill så aktuelt til påske?
Påsken er tid for sosialt, lettbeint samvær, og spill har en spesiell rolle i den norske påsken. Hytteliv krever at man har brettspillene lett tilgjengelig og er en sosial aktivitet mange forbinder med koselige kvelder på hytta eller hjemme. I 2020 er det også en måte å samles rundt bordet på, barn og voksne må legge bort alle asosiale duppedingser. Ingenting er mer moro enn å gruse onkel Jernkontroll i Monopol eller se bestemor Ordentlig desperat mime en banan.

Hvilke trender ser vi i spillmarkedet?
Nordmenn tester ut nye titler og utvider horisonten, selv om klassikerne fortsatt står sterkt. Målgruppene er tydeligere, spill med alder 18+, sosiale, uformelle spill som samler ungdom og voksne, er blitt er nytt segment. Brettspill er breddeidrett, og alle finner noe de morer seg stort med. Og mens det tidligere skulle konkurreres i detaljert kunnskap, og klisterhjernene hadde et fortrinn gjør de uforutsigbare, flaksbaserte og sosiale spillene at lillebror kan stikke av med seieren. Vi unner lillebror den seieren.   

Hvordan selger nye spill sammenlignet med de gode gamle klassikerne?
Klassikerne er viktige, vi liker tradisjoner, og hva er vel en påske uten Den forsvunne diamanten eller et realt slag med Vriåtter? Noen nyheter etablerer seg som klassikere, eksempler er Ryktet går og Politisk ukorrekt. Klassikerne har nok en spesiell plass i nordmenns tradisjoner og hjerter, og krangling om reglene i Ludo er en del av den sosiale læringen. Også for voksne. Kan man hoppe over tårn i Ludo? Vel, de lærde strides. Og sjakk, allemannseie som nå spilles med drømmen om å bli verdens beste. Nordmenn er eventyrlystne og har tiltro til de utgivelsene som kommer, så i større grad enn tidligere kjøper og tester de ut nye spill. Språkmektige er vi også, så spill på engelsk er populært.

Hvilke spill er de mest populære tipsene til årets påske?
For de aller minste er memo, lotto og andre spill der foreldres rustne kognitive egenskaper blir satt på prøve en vinner. Villkatten, Den forsvunne Diamanten, Stigespill og Ludo er en del av dannelsesreisen. Nyheter som Detektivbyrå nr 2, basert på Jørn Lier Horst sine bøker, var en stor suksess julen 2019.

For familien er det smak og behag som gjelder, Ryktet går har etablert seg som en uslåelig klassiker, og Monopol er alltid en vinner. Nyheten Fjols til fjells spillmagasin inneholder alle klassikerne, og Draw Extreme - også en nyhet til jul med terningkast seks i Aftenposten, bør skape mange gode øyeblikk i de tusen hjem.

Spill som favnet bredt og engasjerer stort er Mesternes mester for de som vil avgjøre en gang for alle hvem som er mesteren i familien. Ticket to Ride i alle varianter tilfredsstiller strategens behov for å hovere.

Det finnes noe for alle målgrupper, personligheter og interesser. En nyhet er 1-100, svaret er alltid et tall mellom 1 og 100, og litt flaks og en del resonnering kan gjøre at du vinner.

Dette skjer

Informasjon om Covid-19

FORTELL MEG MER!

5 VELDIG ENKLE TIPS TIL HJEMMETRIM

FORTELL MEG MER!